- et nyt naturhistorisk udstillings- og formidlingssted på Fanø
Det er en stor glæde at kunne præsentere visionen for et nyt naturhistorisk formidlingssted på Fanø.
Det hedder Lycium. Og det er lige så enestående som stedet, hvor det ligger – og som det beskriver, udforsker og viser frem: Barriereøerne, deres naturhistorie og verdensnaturarven.
Fanø er den nordligste af barriereøerne, som udgør forudsætningen for Vadehavet. Det strækker sig langs den dansk-tyskhollandske kyst i et stykke natur, der er udpeget til UNESCO Verdensnaturarv. For der findes ikke magen i verden – og det gælder også for Lycium.
Lycium vil være en port til Nationalpark Vadehavet. Vadehavscentret, Tirpitz, og Fiskeri- og Søfartsmuseet formidler på fineste vis trækfuglene, den krigshistoriske tid, og den maritime natur og kulturarv. Lycium fuldender billedet i beskrivelsen af barriereøernes udvikling fra istiden, og hvor den geologiske tid møder samtiden i et af verdens mest dynamiske og produktive naturområder.
Den naturhistoriske formidling giver indblik i dannelsen af Vadehavet, geologi og klima, og anskueliggør ved brug af animationer og interaktive medier, hvordan Fanø bliver til af bølger, tidevand og stormfloder, vind og vejr.
Lycium vil blive opført og drevet af den almennyttige institution ”Fonden for det naturhistoriske formidlingssted LYCIUM”, der er under stiftelse og vil være rent fondsfinansieret. Fonden har alene som formål at formidle Fanøs helt enestående naturhistorie og betydning for Vadehavet.
Placering
Lycium skal ligge ved Fanø Vesterhavsbad, som er den bedste placering i forhold til natur og infrastruktur.
Placeringen af Lycium er ideel. Den er tæt nok på havet og den dynamiske barrireønatur til at være en del af den, men højt nok oppe til at modstå selv en kraftig stormflod - og med en arkitektur, der ikke støder, men fryder øjet med sin naturlige æstetik.
Hertil kommer, at Lycium ligger i en meget speciel geomorfologi, som vil blive forklaret for publikum. Det vil komme til at fungere som en perfekt Geoport til Nationalpark Vadehavet.
Den asfalterede vej fra Nordby, med busstoppested, og den brede strand, som altid har været anvendt til kørsel og parkering, er til gavn.
Formidling
Lycium vil formidle Vadehavets oprindelse, med fokus på Fanø, og øens overraskende unge alder.
Publikum vil blive mødt med formidlet viden om den ø, de besøger, og blive ansporet til at besøge de steder på øen, som de nu er blevet bevidste om i forhold til oprindelse og fysisk, biologisk udvikling.
Lycium vil som Geoport til Nationalpark Vadehavet med tiden blive anvendt af uddannelses- og forskningsinstitutioner, som udgangspunkt for iagttagelser og registreringer af naturforandringer.
Det vil kunne udvikle sig til et centrum for Vadehavsforskning og formidling af viden om den tilstand, Vadehavet befinder sig i, og den udvikling Vadehavet er på vej imod.
Arkitektur
Lyciums arkitektur er uden sidestykke, som naturen selv. Den gør sig usynlig i landskabet, som den samtidig synliggør og bevidstgør for os. Den går i ét med klitterne – og den er skabt til formålet af Bjarke Ingels Group (BIG).
Med denne placering og arkitekturen får Lycium udsigt til netop den natur, som det giver indsigt i: havet og tidevandet og barriereøen, der rejser sig i sand, slik og marsk, og vokser og forandrer sig fra dag til dag. Her kan man fortælle om klitternes opståen, forstå UNESCO Verdensnaturarven, og se den med en ny og rigere forståelse lige udenfor.
Bølgerne ved Vadehavet skyller konstant op på den brede Fanøstrand, hvor de efterlader en lang række aftryk fra havet – muslingeskaller, østers, rav og andre juveler; elementer der hidkalder folk fra alverdens afkroge til at udforske øens skønhed.
Lycium vil lægge sig som et blødt tæppe på klitterne, for at indgå på en naturlig måde i de smukke omgivelser. Samtidig løfter det sig fra sandet, som var det båret af vinden.