Der har efter statsministerens udmelding om forlængelse af foranstaltningerne i forbindelse med covid-19 været en del forvirring om, hvorvidt sommerhusejere og andre, som har lyst til at komme til Fanø, er velkomne eller ej.

Byrådet på Fanø respekterer fuldt og helt Statsministrens udmeldinger og følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger. Men der er i disse udmeldinger indtil videre ikke et forbud mod at bevæge sig mellem regionerne og dermed heller ikke mod at komme til Fanø.

Som den kommune i Danmark, hvor turisme udgør den absolut højeste andel af kommunens samlede økonomi, er vi på Fanø meget glade for vores sommerhusejere og gæster på øen, og vi sætter en ære i at de føler sig velkomne og en del af øens fællesskab.

Alle på Fanø - fastboende, sommerhusejere og gæster - skal selvfølgelig overholde Sundhedsstyrelsens meget enkle og tydelige henstillinger om hygiejne og afstand til hinanden. Vi har god plads og masser af natur på Fanø, så heldigvis er dette nemmere end mange andre steder i landet.

Vi har dog på Fanø to udfordringer, når vi har gæster på øen. Det er på overfarten med færgen, og når vi handler i butikkerne. Byrådet skal derfor henstille både fastboende og gæster til, at man overholder de retningslinjer, der er om at holde afstand og ikke forsamles flere sammen, vaske hænder og hoste i ærmet.

Butikker, restauratører og andre erhvervsdrivende, der holder helt eller delvist åbent, har lavet en række restriktioner, så det er muligt trygt at handle, hente take away mad o.l. Vi har alle ansvar for at sikre, at vores erhvervsdrivende kan efterleve kravene til dem ved at respektere deres forholdsregler.

Færgen henstiller til, at man bliver i sin bil, mens man sejler over. Er man gående så hold afstand. Det henstiller vi til, at alle respekterer.

Når du er i sommerhus, så respektér henstillingerne om ikke at være for mange forsamlet. Det er ikke i år, vi skal samles og hygge os over påskefrokosten.

Hvis vi alle tager vores forholdsregler og overholder Sundhedsstyrelsens retningslinjer, vil der ikke blive behov for yderligere stramninger som regionale rejseforbud eller totalt udgangsforbud.

Byrådet, Fanø