Fars køkkenskole er for fædre og deres børn, der går i 2.-4. klasse.

Fars køkkenskole løber over 5 aftener, hvor vi mødes i  skolekøkkenet på Fanø Skole. Alle gangene er fra kl. 16.20–19.00. 

Nyt hold til september

Klik her for at læse mere om Fars Køkkenskole

 

Fuldkorn er desværre en lidt misforstået størrelse. En femtedel af danskerne tror, at solsikkekerner er fuldkorn, men det er det ikke. Omvendt ved rigtig mange ikke, at en daglig skål havregryn tæller med på fuldkornsvægten!

Der er mange gode grunde til at spise mere fuldkorn

Du spiser mindre

Undersøgelser viser, at fuldkorn mætter rigtig godt. Det betyder, at du spiser mindre og får lettere ved at holde vægten.

Godt for fordøjelsen

Desuden er fuldkorn godt for fordøjelsen og holder maven i gang.

Det forebygger sygdomme

Spiser du hele korn i stedet for korn, hvor man har fjernet mange dele, kan du forebygge mange alvorlige kroniske sygdomme. Fuldkorn rummer vitaminer, mineraler og andre sundhedsfremmende stoffer, som er vigtige i forhold til at forebygge sygdomme som sukkersyge, hjertekarsygdomme og visse former for kræft.

Hånd i hånd med frugt og grønt

Undersøgelser viser, at personer som spiser meget fuldkorn også spiser mere frugt og grønt sammenlignet med dem, der ikke spiser så meget fuldkorn.

Hvor meget fuldkorn du har brug for hver dag, og inspiration til at bruge fuldkorn i madlavningen kan du finde her

 

 

Klik her og se programmet

_____________________

_____________________

Mænd kommer for lidt og for sent til lægen og dør for tidligt.

Tjekdigselvmand.dk er et hurtigt redskab til at opdage de vigtigste  signaler fra kroppen og gå til læge i tide.

Siden 2007 har alle haft ret til gratis alkoholrådgivning og behandling gennem deres kommune. Det er der desværre ikke nok, der ved, og i dag går der cirka 11 år, før en alkoholmisbruger søger hjælp hos kommunen. Derfor iværksætter Alkohol & Samfund og TrygFonden nu en kampagne, der skal oplyse danskerne om, at der er hjælp at hente i deres kommune.

Fanø Kommune har forpligtende samarbejdsaftale med Esbjerg Kommune på misbrugsområdet, hvorfor du som borger i Fanø Kommune selv kan rette henvendelse til Esbjerg. Læs mere på Fanø Kommunens hjemmeside www.fanoe.dk, hvor du kan læse konkret om Fanø Kommunes gratis alkoholbehandling, der omfatter både samtaler, familierådgivning, anonym rådgivning, ambulant behandling og døgnbehandling.

På kampagnens site, hope.dk, kan du anonymt teste om dit alkoholforbrug er for højt og du kan også her få vejledning til at komme i gang med behandling i din kommune.

Ifølge en ny Userneeds meningsmåling blandt de 30-70 årige har 53 procent af danskerne en eller flere personer i familien, vennekredsen eller blandt kollegerne, der, efter deres mening, drikker for meget.

Meget andet end Antabus

Ifølge Userneeds-meningsmålingen forbinder 61 procent alkoholbehandling med Antabus og 25,8 procent forbinder den med en periode, hvor man er isoleret fra resten af samfundet. En af de pointer, kommunerne, ifølge Ulrik Becker, bør oplyse mere tydeligt om er netop, at et behandlingsforløb ikke altid betyder Antabus eller isolation fra resten af samfundet.

”Der er mange velfungerende alkoholmisbrugere, der fortsat har job, familie og god økonomi, men bag facaden opløser alkohol tilværelsen bid for bid. Hvis de overhovedet skal overveje at gå i behandling, skal de nemt kunne finde oplysninger om mulighederne for at gå i alkoholbehandling uden at være væk fra familien og fortsat være tilknyttet arbejdsmarkedet. Det er vigtigt at udbrede kendskabet til alkoholbehandling, som er ligeså veldokumenteret som behandlingen af mange andre tilstande,” siger Ulrik Becker.

Fanø Kommune giver respekt

Alkohol koster årligt samfundet over 13 milliarder kroner og er en af de faktorer, der har størst indflydelse på folkesundheden – næst efter rygning.

TrygFonden og Alkohol & Samfund kørte for et år siden den første landsdækkende oplysningskampagne nogensinde om den gratis, offentlige behandlingsgaranti. Efterfølgende oplevede godt en fjerdedel af landets kommunale behandlingscentre øget interesse, ligesom den anonyme alkoholrådgivning på www.hope.dk fik rekordmange henvendelser fra folk, der havde brug for hjælp til at stoppe et alkoholmisbrug.

”Reaktionen på sidste års kampagne viser, at oplysning motiverer folk til at holde op med at drikke. Men der er stadig alt for mange, der får deres liv ødelagt, fordi de drikker for meget alkohol, og én kampagne gør det ikke alene. Vi håber med denne kampagne at bane vejen for, at endnu flere får øjnene op for den hjælp, der er at hente hos kommunernes behandlingscentre,” siger Mette Meldgaard, programchef i TrygFonden.

Sundhedsstyrelsens årlige alkoholkampagne sætter fokus på ”Stop før fem” - budskabet og gør op med de mange myter om alkohol.

Kommunerne har fået et rådgivningsværktøj, hvor du kan tjekke dine alkoholvaner og få gratis og anonym vejledning.

Tjekdinealkoholvaner.dk er let at bruge – faktisk tager det kun fem minutter. Derudover er det gratis og anonymt, at bruge, det giver mulighed for alt fra at oprette en dagbog, hvor man kan notere sit forbrug og eventuelle forandringer, man kan henvises til nærmeste behandlingstilbud eller få tilbudt konkret rådgivning via mail.

Tjekdinealkoholvaner.dk er som det første af sin slags et evidensbaseret program, der bliver forskningsevalueret i forhold til effekten. Ideen er, at alle og enhver kan teste deres alkoholvaner og få et overblik over, om de har et sundt alkoholforbrug eller ej. Hvis man indtaster sit postnummer, og det viser sig, at man har et problem, så henviser programmet til det nærmeste kommunale behandlingstilbud. Fremadrettet vil man også blive tilbudt, at et behandlingstilbud kontakter en, hvis det viser sig, at man har et problem.

Tjek dine alkoholvaner her: www.tjekdinealkoholvaner.dk

 

Få overblik over dine personlige sundhedsdata.

Mit sundhedsoverblik kan du se data om:

  • din læge
  • dine sygehusbehandlinger og e-journal
  • medicinprofil
  • prøvesvar
  • donorregistrering og registrering af livstestamente

For at få adgang til Mit sundhedsoverblik skal du logge på med NemID.

Klik her for at komme til Min Sundhedsjournal

 

Se mere om dine muligheder for alkohol- eller stofmisbrugsbehandling - Klik her

Myter om alkohol

Alkoholforbrug, skader og ulighed