Visitationen: tlf. 76 66 08 66 på hverdage mellem kl. 8 og 10

Demenskontaktperson: Laila Matras på tlf 76 66 08 77

Støtte i forbindelse med udredning af sygdommen og opstart af behandling

 • Information og rådgivning om sygdommen
 • Information og rådgivning om Fanø Kommunes tilbud til borgere med demenssygdom og deres pårørende

 

Fanø Kommune arbejder på at blive en demensvenlig kommune jf. den nationale demenshandleplan 2025

I Fanø Kommune gør vi allerede rigtig meget på demensområdet. Herunder kan I se nogle af de indsatser vi har sat gang i:

Dekorativ billede

Rådgivnings- og aktivitetscenter for borgere med demens og pårørende
Fanø Kommune har sammen med Esbjerg og Varde kommuner oprettet et nyt rådgivnings- og aktivitetscenter i Esbjerg Sundhedscenter.

Rådgivnings- og aktivitetscenteret er et tilbud til dig, som er ramt af demens, og dig, som er pårørende. Her kan I frit og anonymt få støtte og vejledning ud fra jeres behov og møde andre i samme situation.

Rådgivning
Få råd og vejledning om livet med en demenssygdom.

Klub
Kom, og vær med i vores klub, hvor vi sammen laver aktiviteter.

Hvem er klubben for?

 • Du er tidligt i dit demensforløb
 • Du er op til ca. 75 år
 • Du kan deltage i fysisk træning
 • Du kan indgå i sociale sammenhænge
 • Du er stadig selvhjulpen 

Hvornår?
Klubben har i øjeblikket åbent mandage og fredage kl. 9 – 13 og onsdage kl. 12.30 – 16.30. Du bestemmer selv, hvor mange dage du kommer.

Aktiviteter
Du er selv med til at vælge, hvilke aktiviteter vi skal lave. Det kan for eksempel være:

 • Samvær
  Vi hygger os med ligesindede, drikker en kop kaffe, snakker om det, der falder for, kigger evt. i dagens avis eller hører, hvad nyhederne bringer

   
 • Lokalområdet
  Vi deltager i aktiviteter i lokalområdet

   
 • Mental træning
  Vi spiller spil og laver andre aktiviteter, der træner din hukommelse

   
 • Udeliv og udendørsaktiviteter
  Vi nyder udelivet og bruger meget gerne naturen til vores aktiviteter, f.eks. fodbold, badminton eller petanque

   
 • Klubben
  Vi deltager aktivt i hverdagens aktiviteter i huset

   
 • Sanser
  Vi arbejder med og tænker alle sanser ind i vores aktiviteter. Vi tager på ture ud af huset, museumsbesøg, udflugter, koncerter m.m.

   

Frivillige
Du vil også møde frivillige, som er en aktiv del af klubben.

Hvad koster det?
Det er gratis at komme i klubben, men du betaler selv 20 kr. pr. gang for kaffe eller te og frokost.

Nyttehaven er en oase, etableret, anvendt på tværs af generationer - frivillige, skolen og haveinteresserede. 

Nyttehaven er bl.a. henvendt til borgere med demens som aflastning af pårørende.

Læs mere om Nyttehaven her

Dekorativ billede fra Nyttehaven Dekorativ billede fra Nyttehaven Dekorativ billede fra Nyttehaven

 

Dekorativ billede af dans  Dekorativ billede fra erindringsdans  Dekorativ billede fra erindringsdans

Erindringsdans er for alle

På Fanø Plejecenter danser vi erindringsdans. Det har vi gjort siden 2016.

Selvom Erindringsdans er særligt målrettet demensramte på plejecentre er alle er velkomne - mænd som kvinder.

Vi danser på Fanø Plejecenter og der er ingen krav til dansekvalifikationer. Blot at du har lyst til at danse og opleve, hvad musikken og dansen skaber.

Vi danser 1 time i vintersæsonen hver 2. uge.

Læs mere om tid og sted under erindringsdans Fanø Plejecenter og under Erindringsdans.

Hvorfor erindringsdans?
Erindringsdans er en stor succes og skyldes i høj grad dansens positive effekt på de demensramtes hukommelse og motoriske færdigheder

- Mennesker med en demenssygdom har ofte en relativ god hukommelse for episoder der ligger tilbage i tiden, ligesom bevægelser som eksempelvis dansetrin kan blive hængende i hukommelsen. Med musikken og trinene, kan Erindringsdans åbne op for gode minder, og give demente en succesfuld oplevelse i socialt samvær med andre, fortæller sygeplejerske, Susanne Rishøj, der startede udviklingen af erindringsdans i 2008.

Erindringsdans tager udgangspunkt i reminiscensmetoden, der systematisk anvender minder og erindringer, som et bidrag til at genopvække eller forstærke følelsen af personlig identitet og selvværd hos svage ældre, herunder mennesker med demens. Erindringsdans er således en aktivitet, der styrker sociale relationer mellem beboere, personale, pårørende og frivillige.

Læs mere om projektet på www.alzheimer.dk/erindringsdans

 

Fanø Kommune har med hjælp fra puljemidler fra Sundheds- og ældreministeriet i 2017 fået indrettet fællesarealerne på Fanø Plejecenter, så det skaber tryghed og trivsel for beboere med demens på Fanø Plejecenter.

I Fanø Kommune er der fortløbende kompetenceudvikling af medarbejdere, der har tæt relation til demensramte og pårørende. 

Fanø Kommune har i samarbejde med Esbjerg Kommune søgt og fået bevilget ca. 4,2 mill. kr. til at styrke demensindsatsen med henblik på kompetenceudvikling. Der gennemføres derfor i 2018 og 2019 et forløb i forhold til tidlig opsporing, rehabilitering og pårørendesamarbejde.   

Fra Fanø Kommune indgår 55 ssh/ssa, 8 sygeplejersker og 8 terapeuter i kompetenceudviklingen. 

Advarselstegn på demens

Demens er en fællesbetegnelse for symptomer fra mange sygdomme. Kend symptomerne – så kan du og din familie få hjælp i tide.

 

Det er normalt at glemme en aftale eller en kop kaffe, man har stillet fra sig. Mennesker med demens glemmer oftere ting – og kommer ikke i tanke om dem igen.

I travlheden kan man servere middag for familien og komme til at glemme salaten i køkkenet. Mennesker med demens kan tilberede et måltid, hvorefter de glemmer at de overhovedet har tilberedt det.

Vi kan alle have problemer med at finde det rigtige ord. Mennesker med demens kan glemme helt enkle ord og erstatte dem med nogle andre, så det, de siger, bliver uforståeligt.

Med en genoptræningsplan fra et sygehus kan du vælge at gå til genoptræning i en anden kommune end den, du bor i, hvis den anden kommune har kapacitet til det.

Hvilken dato er det i dag? Hvad var det, jeg skulle hente i stuen? Alle kan glemme den slags. Mennesker med demens kan fare vild i deres eget kvarter uden at vide, hvor de er, eller hvordan de finder hjem.

Man kan blive så opslugt, at man glemmer verden omkring sig. Mennesker med demens kan helt glemme, hvad de skal og hvor de er – og tage vintertøj på, selv om det er sommer

Det kan være svært at få bankens kontoudtog til at stemme med kvitteringerne. Mennesker med demens kan helt glemme tallene, og hvad de skal bruges til.

Alle kan glemme brillerne eller bilnøglerne. Mennesker med demens kan komme til at lægge strygejernet i fryseren og glemme alt om det igen.

Vi skifter alle humør af og til. Mennesker med demens kan uden grund have pludselige humørsvingninger, nærmest fra sekund til sekund.

Når vi bliver ældre ændrer vi også vores syn på mange ting. Mennesker med demens kan ændre sig drastisk og f.eks. blive meget forvirrede, aggressive eller mistænksomme.

 Alle kan blive modløse over dagligdagens trummerum. Mennesker med demens kan blive meget passive og har brug for opmuntring og støtte til at fortsætte selv enkle opgaver.